İngilizcesi “Proforma Invoice” olarak adlandırılan uluslararası ticarette kullanılan ticari dokümandır. Pratikte uluslararası satış sözleşmesi olarak kullanılır. Gerçek fatura yerine kullanılamaz, hiçbir mali yükümlülüğü yoktur.
Uluslarası Kargo Taşımacılığında kullanımı ise alıcı ülkenin gümrük işlemleri için bu belge baz alınmaktadır. Alıcı ülkenin gümrük yetkilileri Yurtdışı Kargnuz ile gönderdiğiniz Proforma Faturayı inceleyerek ürün miktarı ve fiyat değerine göre oluşacak gümrük vergisini hesaplarlar.
Yan tarafta bulunana Açıklamalı Proforma Fatura Görüntüsünü inceleyebilir veya Excel Olarak hazırlanmış boş Proforma Fatura Dosyasını indirerek bilgisayarınızda Proforma Faturanızı hazırlayabilirsiniz.
Evrak/Doküman gönderileri haricinde bizimle göndereceğiniz tüm Yurtdışı Gönderilerinizde Proforma Fatura hazırlamanız gerektiğini unutmayınız.
PROFORMA FATURA ÜZERİNDE BULUNMASI GEREKEN BİLGİLER NELERDİR?
PROFORMA INVOICE DATE :Proforma Faturanın düzenlendiği tarih.
INVOICE NUMBER : Proforma Fatura numarası. Bazı durumlarda, proforma faturanın revize edilmesi gerekebileceği için her bir proforma faturaya numara verilmesi, revize durumunda söz konusu fatura numarası değiştirilmeden revizelerin sıra numarası ile gösterilmesi uygun olacaktır.
SENDER : Gönderici Firma. Gönderici firmaya ait Adres, ve iletişim bilgiler yer almalıdır.
RECEIVER : Alıcı Firma. Alıcı firmaya ait Adres, Telefon ve diğer bilgiler yer almalıdır.
AIRWAYBILL : Konşimento numarası
NUMBER OF PIECES : Parça Sayısı
TOTAL GROSS WEIGHT : Bürüt Ağırlık
TOTAL NET WEIGHT : Net Ağırlık
FULL DESCRIPTION OF GOODS : Mal Cinsi
COMMODITY CODE : Mal’ın gümrük kodu (Biliniyorsa)
COUNTRY OF ORIGIN : Mal’ın imal edildiği ülke
QTY : Mal’ın Adeti
UNIT VALUE AND CURRENCY : Birim değer ve Para birimi
SUB TOTAL VALUE AND CURRENCY : Toplam değer ve Para birimi
TOTAL VALUE AND CURRENCY : Toplam değer ve Para birimi
Terms Of Payment : Ödeme Şekli (Receiver Pays or Sender Pays)
Reason for sending : Gönderme Sebebi (Mutlaka Yazılmalı)
Terms of Delivery : Taşıma Şekli. Geldiği veya gideceği şehir yazılmalı. Örneğin EXW İstanbul yada DDU Paris. Karşı ödemeli gönderilerde EXW yazılmalıdır. Ödeme gönderen tarafından yapılıyorsa DDU-CIP-CPT yazılabilir.